Warzywa, które zwiększą Twoją odporność
Sposobów na poprawę odporności szukamy w suplementach diety, profilaktyce lub domowych sposobach. Tymczasem okazuje się, że o poprawę funkcjonowania naszego organizmu nie trzeba się specjalnie starać. Jak to?
Warzywa, które są składnikiem codziennej diety potrafią skutecznie chronić organizm przed infekcjami. Wystarczy tylko wiedzieć, które z nich są najbardziej wartościowe.
Zobacz: https://e-spar.com.pl/kategoria/warzywa-i-owoce/41
Warzywa cebulowe – nie kuszą zapachem, ale odstraszają choroby
Można być zdrowym, dzięki warzywom, które nie koniecznie dostarczają przyjemnych walorów zapachowych. Szczególnie w surowej postaci.
Cebula, czosnek, por i szczypiorek, czyli warzywa, które zaliczają się do rodziny cebulowatych, są źródłem składników C, A, E, a także witaminy z grupy B.
Czosnek znany jest jako naturalny antybiotyk, ponieważ zawiera fitoncydy, które działają bakteriobójczo i grzybobójczo. Pomaga zatem w powstałych już infekcjach, ale może być elementem codziennej profilaktyki.
Można szybko pozbyć się kaszlu lub dokuczliwej chrypy, samodzielnie wykonując sok z cebuli, którego receptura jest znana od pokoleń.
Serce jak dzwon, dzięki dzwonkom kalafiora
Można chronić się przed chorobą cywilizacyjną, jaką jest nowotwór, korzystając z niepozornej rośliny, czyli kalafiora. Dlaczego? Jako jedno z niewielu warzyw doskonale radzi sobie z hamowaniem rozrostu wolnych rodników, które biorą udział w namnażaniu się komórek rakowych, ale także starzeniu się skóry i ogólnym spadku odporności.
Kalafior dostarcza organizmowi witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega-3 pomaga, które zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia, miażdżycy i chorób naczyń krwionośnych.
„Kapusta głowa pusta”, a jednak pełna witamin
Warzywa z rodziny kapustnych idealnie nadają się do przetwarzania w kiszonki, które z kolei skutecznie chronią organizm przez bakteriami, wirusami i grzybami, ponieważ w procesie fermentacji wytwarza się z nich spora ilość witaminy C.
Można zatem stworzyć naturalną barierę dla organizmu, chroniąc go przed chorobami, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, dzięki tradycyjnym, polskim metodom.
Papryka na wszystkie sposoby
Szukając największego źródła witaminy C, dopatrujemy się go w cytrynie. Mylący jednak okazuje się cierpki posmak, wskazujący na prawidłową odpowiedź.
Czerwona papryka deklasuje cytrynę i wiele innych warzyw. Oprócz kluczowego składnika, który jest odpowiedzialny za wspieranie odporności, papryka zawiera dużo beta karotenu, który dba o wygląd i kondycje skóry.
Dobroczynny wpływ papryki może towarzyszyć nam każdego dnia, ponieważ jest to warzywo, które kuchnia uwielbia. Poddawana wszelkim obróbkom (gotowanie, pieczenie, duszenie, marynowanie lub kiszenie) lub spożywana na surowo, pasuje do wielu dań i zawsze smakuje dobrze.
Warzywa udowadniają, że potrafią zastąpić pigułki w drodze do zwiększania odporności. Jeśli są składnikami codziennej diety mogą w naturalny sposób chronić przed niechcianymi chorobami.
Ostatnie wpisy
- W jakich przypadkach sprawdzi się rehabilitacja stomatologiczna? 22 lipca 2024
- Korzyści z masażu relaksacyjnego 15 kwietnia 2024
- Analiza różnorodności rodzajów mleka na rynku – krowie, kozie, roślinne 18 marca 2024
- Stylizacja i pielęgnacja krótkich włosów: Najnowsze trendy i porady ekspertów 13 grudnia 2023
- Historia i rozwój marki Spar: Od skromnego początku do globalnej obecności 17 czerwca 2023
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.