Skip to content
Tolerancyjne.pl
  • Strona główna
    • Polityka prywatności
  • Moda
    • Gładkie pończoszki
    • Spodnie i skarpety
    • Garderobiana biżuteria
  • Porady
  • Inspiracje
  • Zdrowie
groszek konserwowy

W jakich potrawach możemy wykorzystać groszek konserwowy

29 lipca 2022
  • Co można zrobić z groszku?
  • Pyszna pasta kanapkowa wykonana z groszku konserwowego
  • Zupa z zielonego groszku
  • Smaczna sałatka z groszkiem konserwowym

Smaczne i pożywne dania z groszkiem są całorocznym hitem. Wiosną można skorzystać z sezonu na świeży groszek z ogródka, a w sezonie zimowym można postawić na groszek z puszki. Niniejszy artykuł to doskonały wybór właśnie dla tych osób, które poszukują sprawdzonych przepisów na dania z groszkiem konserwowym.

Co można zrobić z groszku?

Wbrew pozorom z groszku można zrobić nie tylko pyszną zupę, ale również niesamowitą pastę kanapkową albo sałatki warzywne, które w polskiej kuchni cieszą się dużym zainteresowaniem. Warto wspomnieć o tym, że do dyspozycji jest oczywiście nie tylko groszek zielony, ale również groszek cukrowy i groszek konserwowy. Groszek cukrowy wyróżnia się miękkimi włóknami, które są łatwe do strawienia. Groszek zielony to nic innego jak popularny groszek łuskowy. Groszek konserwowy to z kolei produkt, który dostępny jest w puszce, dzięki czemu z jego dobrodziejstwa można skorzystać przez cały rok. Jego znakiem charakterystycznym jest posmak. Groszek z puszki najczęściej dodawany jest do sałatek majonezowych.

Pyszna pasta kanapkowa wykonana z groszku konserwowego

Z świeżego lub mrożonego groszku w kilka minut można przygotować niesamowitą pastę na kanapki. 300 gram groszku należy gotować w osolonej wodzie do momentu aż nabierze miękkości. Po odcedzeniu warto groszek przelać zimną wodą, dzięki czemu zachowa swój piękny i niepowtarzalny kolor. Po przełożeniu do miski wystarczy dodać listek mięty, oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek. W zależności od indywidualnych potrzeb i preferencji pastę można posolić i popieprzyć. Wszystkie komponenty należy dokładnie zmiksować, dzięki czemu uzyskamy gładką masę. Tak przygotowaną pastę z groszku można podawać z razowym pieczywem i sezonowymi warzywami.

Czytaj również  Polski superfood, czyli ogórki kiszone

Zupa z zielonego groszku

W Polsce bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się również zupa typu krem, której podstawowym składnikiem jest właśnie groszek konserwowy. Aromatyczną zupę można podawać nie tylko ze śmietaną, ale również z pleśniowymi serami. Do garnka oprócz groszku należy dodać kostkę cebuli i ziemniaki. Wszystkie składniki należy zalać gorącym bulionem, a następnie gotować przez około 15 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie można doprawić zupę cytryną, solą i pieprzem. Dobrym pomysłem jest również dodanie świeżych ziół.

Smaczna sałatka z groszkiem konserwowym

Groszek konserwowy jak wspomniano powyżej jest najważniejszym składnikiem sałatek. Mowa tutaj oczywiście nie tylko o tradycyjnych i warzywnych sałatkach, ale również o bardziej wyszukanych sałatkach z piersią kurczaka lub tuńczyka. Oprócz puszki zielonego groszku można dodać puszkę kukurydzy, jabłka, jajka, por, ogórek korniszony, jogurt grecki, sok cytrynowy i majonez. Pyszna sałatka z groszkiem konserwowym jest doskonałym dodatkiem do pieczywa i wędlin. W internecie bez problemu znajdziemy wiele ciekawych przepisów, dzięki którym odkryjemy rewelacyjne walory smakowe sałatek na bazie groszku konserwowego.

Ostatnie wpisy

  • W jakich przypadkach sprawdzi się rehabilitacja stomatologiczna?  22 lipca 2024
  • Korzyści z masażu relaksacyjnego 15 kwietnia 2024
  • Analiza różnorodności rodzajów mleka na rynku – krowie, kozie, roślinne 18 marca 2024
  • Stylizacja i pielęgnacja krótkich włosów: Najnowsze trendy i porady ekspertów 13 grudnia 2023
  • Historia i rozwój marki Spar: Od skromnego początku do globalnej obecności 17 czerwca 2023

Archiwa

Copyright Tolerancyjne.pl 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress