
W jakich potrawach możemy wykorzystać groszek konserwowy
Smaczne i pożywne dania z groszkiem są całorocznym hitem. Wiosną można skorzystać z sezonu na świeży groszek z ogródka, a w sezonie zimowym można postawić na groszek z puszki. Niniejszy artykuł to doskonały wybór właśnie dla tych osób, które poszukują sprawdzonych przepisów na dania z groszkiem konserwowym.
Co można zrobić z groszku?
Wbrew pozorom z groszku można zrobić nie tylko pyszną zupę, ale również niesamowitą pastę kanapkową albo sałatki warzywne, które w polskiej kuchni cieszą się dużym zainteresowaniem. Warto wspomnieć o tym, że do dyspozycji jest oczywiście nie tylko groszek zielony, ale również groszek cukrowy i groszek konserwowy. Groszek cukrowy wyróżnia się miękkimi włóknami, które są łatwe do strawienia. Groszek zielony to nic innego jak popularny groszek łuskowy. Groszek konserwowy to z kolei produkt, który dostępny jest w puszce, dzięki czemu z jego dobrodziejstwa można skorzystać przez cały rok. Jego znakiem charakterystycznym jest posmak. Groszek z puszki najczęściej dodawany jest do sałatek majonezowych.
Pyszna pasta kanapkowa wykonana z groszku konserwowego
Z świeżego lub mrożonego groszku w kilka minut można przygotować niesamowitą pastę na kanapki. 300 gram groszku należy gotować w osolonej wodzie do momentu aż nabierze miękkości. Po odcedzeniu warto groszek przelać zimną wodą, dzięki czemu zachowa swój piękny i niepowtarzalny kolor. Po przełożeniu do miski wystarczy dodać listek mięty, oliwę z oliwek, sok z cytryny i czosnek. W zależności od indywidualnych potrzeb i preferencji pastę można posolić i popieprzyć. Wszystkie komponenty należy dokładnie zmiksować, dzięki czemu uzyskamy gładką masę. Tak przygotowaną pastę z groszku można podawać z razowym pieczywem i sezonowymi warzywami.
Zupa z zielonego groszku
W Polsce bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się również zupa typu krem, której podstawowym składnikiem jest właśnie groszek konserwowy. Aromatyczną zupę można podawać nie tylko ze śmietaną, ale również z pleśniowymi serami. Do garnka oprócz groszku należy dodać kostkę cebuli i ziemniaki. Wszystkie składniki należy zalać gorącym bulionem, a następnie gotować przez około 15 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie można doprawić zupę cytryną, solą i pieprzem. Dobrym pomysłem jest również dodanie świeżych ziół.
Smaczna sałatka z groszkiem konserwowym
Groszek konserwowy jak wspomniano powyżej jest najważniejszym składnikiem sałatek. Mowa tutaj oczywiście nie tylko o tradycyjnych i warzywnych sałatkach, ale również o bardziej wyszukanych sałatkach z piersią kurczaka lub tuńczyka. Oprócz puszki zielonego groszku można dodać puszkę kukurydzy, jabłka, jajka, por, ogórek korniszony, jogurt grecki, sok cytrynowy i majonez. Pyszna sałatka z groszkiem konserwowym jest doskonałym dodatkiem do pieczywa i wędlin. W internecie bez problemu znajdziemy wiele ciekawych przepisów, dzięki którym odkryjemy rewelacyjne walory smakowe sałatek na bazie groszku konserwowego.
Ostatnie wpisy
- Domowa chemia w sklepie e-spar: Bezpieczne i skuteczne rozwiązania 15 maja 2023
- Najnowsze trendy w modzie plażowej 12 maja 2023
- Jak utrzymać higienę w miejscach publicznych – porady i najlepsze produkty higieniczne. 10 maja 2023
- Jak dbać o swoje buty, aby wytrzymały dłużej? 7 kwietnia 2023
- Sukienki na wesele w trendujących kolorach 7 lutego 2023
Dodaj komentarz