Skip to content
Tolerancyjne.pl
  • Strona główna
  • Moda
    • Gładkie pończoszki
    • Spodnie i skarpety
    • Garderobiana biżuteria
  • Porady
  • Inspiracje
  • Zdrowie
flaga meksyku

Najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej

16 sierpnia 2021 0 comments Article Inspiracje
  • Historia kuchni meksykańskiej
  • Najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej
  • Ciekawostki na temat kuchni meksykańskiej

Głównymi składnikami kuchni meksykańskiej są: kukurydza, rośliny strączkowe oraz różne odmiany papryki chili. Kuchnia meksykańska łączy tradycje Indian oraz wpływy konkwistadorów.

Historia kuchni meksykańskiej

Kiedy nastąpiły czasy prekolumbijskie, kuchnia meksykańska https://e-spar.com.pl/kategoria/kuchnia-meksykanska/892 opierała się na takich warzywach, jak: dynia, pomidory, kukurydza, fasola, bataty. W tych czasach uprawiany również wanilię, orzeszki ziemne, kakao. Majowie i Aztekowie skupiali się na uprawach owoców oraz warzyw, dlatego można stwierdzić, że byli oni weganami. Dopiero później pojawiły się dania mięsne.

Najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej

1. Fajitas – jest to mięso z warzywami. Zawinięte jest to wszystko w placek trotilli kukurydzianej.
2. Quesadilla – na kukurydzianą tortille kładzie się ser żółty, który łatwo się roztopi oraz takie składniki, jak: grzyby, kiełbasa chorizo, papryczka jalapeno, smażone warzywa. Następnie tortille składa się na pół i piecze się aż ser się roztopi.
3. Burrito – jest to zawijany placek tortilli. Na to nakłada się: świeże warzywa, sos guacamole, meksykański ryż, ser żółty, farsz z mięsa, czerwoną fasolę.
4. Tacos – bazą tej potrawy jest: kukurydziana tortilla, kukurydza, przyprawy, czosnek, wołowina, pomidory, cebula. Taki farsz nakłada się na złożone na pół placki, które były wcześniej upieczone.
5. Nachos – jest to tortilla, która pokrojona jest na małe kawałki. Taką tortille się zapieka. Czasami można nachosy posypać serem. Danie te można podawać z ulubionym sosem.
6. Ceviche – jest to zamarynowana sałatka z owocami morza. Dodatkowo to tego daje się limonkę, sól, papryczkę chili i cebulę.
7. Guacamole – jest to najpopularniejszy sos w Meksyku. Składniki, które są potrzebne do wykonania sosu to: sok z limonki, awokado, sól. Można również do guacamole dodać kolendrę, pokrojoną cebulę, paprykę oraz pomidorki koktajlowe.
8. Chili con carne – danie, w którym bazą są pomidory, wołowina, czosnek, papryka chili, pieprz, kminek.
9. Mole poblano – sos na bazie czekolady, chili oraz pomidorów. Tym sosem polewa się kurczaka.
10. Gordita – jest to przypieczona tortilla z dodatkiem sałaty, pomidorów, czerwonej fasoli, papryki, sosu salsa i sosu czosnkowego.
11. Salsa – jest to sos pikantny, zmiksowany z warzywami oraz przyprawami.
12. Chimichanga – danie to składa się ze smażonego burita. Na taki placek tortilli nakłada się farsz mięsny. Można dodatkowo dodać ser, fasolę, ryż.
13. Picadillo – charakterystyczne danie dla kuchni meksykańskiej. Składa się z wołowiny, rodzynek, majeranku, goździku, cynamonu, tymianku, czosnku, pieprzu, cebuli, pomidorów, bananów, ziemniaków, papryki.

Czytaj również  Sprzęt AGD przydatny w każdej kuchni

Ciekawostki na temat kuchni meksykańskiej

1. Dla Meksykanów tortilla jest chleb.
2. Kuchnia meksykańska trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
3. W Meksyku do dań używa się bardzo dużo sosów.

Kuchnia meksykańska charakteryzuje się przede wszystkim dobrze przyprawionymi daniami. Tradycyjne dania w tej kuchni są naprawdę przepyszne. Warto ich spróbować.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Do czego zakładać trampki? 12 stycznia 2023
  • Długość sukienki – kiedy ma znaczenie? 25 grudnia 2022
  • Jak wybrać zdrowe produkty garmażeryjne? 23 grudnia 2022
  • Zimowy look na luzie- jak skompletować? 23 listopada 2022
  • Jakie oleje i oliwy są najlepsze? 18 września 2022

Archiwa

Copyright Tolerancyjne.pl 2023 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress