Najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej
Głównymi składnikami kuchni meksykańskiej są: kukurydza, rośliny strączkowe oraz różne odmiany papryki chili. Kuchnia meksykańska łączy tradycje Indian oraz wpływy konkwistadorów.
Historia kuchni meksykańskiej
Kiedy nastąpiły czasy prekolumbijskie, kuchnia meksykańska https://e-spar.com.pl/kategoria/kuchnia-meksykanska/892 opierała się na takich warzywach, jak: dynia, pomidory, kukurydza, fasola, bataty. W tych czasach uprawiany również wanilię, orzeszki ziemne, kakao. Majowie i Aztekowie skupiali się na uprawach owoców oraz warzyw, dlatego można stwierdzić, że byli oni weganami. Dopiero później pojawiły się dania mięsne.
Najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej
1. Fajitas – jest to mięso z warzywami. Zawinięte jest to wszystko w placek trotilli kukurydzianej.
2. Quesadilla – na kukurydzianą tortille kładzie się ser żółty, który łatwo się roztopi oraz takie składniki, jak: grzyby, kiełbasa chorizo, papryczka jalapeno, smażone warzywa. Następnie tortille składa się na pół i piecze się aż ser się roztopi.
3. Burrito – jest to zawijany placek tortilli. Na to nakłada się: świeże warzywa, sos guacamole, meksykański ryż, ser żółty, farsz z mięsa, czerwoną fasolę.
4. Tacos – bazą tej potrawy jest: kukurydziana tortilla, kukurydza, przyprawy, czosnek, wołowina, pomidory, cebula. Taki farsz nakłada się na złożone na pół placki, które były wcześniej upieczone.
5. Nachos – jest to tortilla, która pokrojona jest na małe kawałki. Taką tortille się zapieka. Czasami można nachosy posypać serem. Danie te można podawać z ulubionym sosem.
6. Ceviche – jest to zamarynowana sałatka z owocami morza. Dodatkowo to tego daje się limonkę, sól, papryczkę chili i cebulę.
7. Guacamole – jest to najpopularniejszy sos w Meksyku. Składniki, które są potrzebne do wykonania sosu to: sok z limonki, awokado, sól. Można również do guacamole dodać kolendrę, pokrojoną cebulę, paprykę oraz pomidorki koktajlowe.
8. Chili con carne – danie, w którym bazą są pomidory, wołowina, czosnek, papryka chili, pieprz, kminek.
9. Mole poblano – sos na bazie czekolady, chili oraz pomidorów. Tym sosem polewa się kurczaka.
10. Gordita – jest to przypieczona tortilla z dodatkiem sałaty, pomidorów, czerwonej fasoli, papryki, sosu salsa i sosu czosnkowego.
11. Salsa – jest to sos pikantny, zmiksowany z warzywami oraz przyprawami.
12. Chimichanga – danie to składa się ze smażonego burita. Na taki placek tortilli nakłada się farsz mięsny. Można dodatkowo dodać ser, fasolę, ryż.
13. Picadillo – charakterystyczne danie dla kuchni meksykańskiej. Składa się z wołowiny, rodzynek, majeranku, goździku, cynamonu, tymianku, czosnku, pieprzu, cebuli, pomidorów, bananów, ziemniaków, papryki.
Ciekawostki na temat kuchni meksykańskiej
1. Dla Meksykanów tortilla jest chleb.
2. Kuchnia meksykańska trafiła na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
3. W Meksyku do dań używa się bardzo dużo sosów.
Kuchnia meksykańska charakteryzuje się przede wszystkim dobrze przyprawionymi daniami. Tradycyjne dania w tej kuchni są naprawdę przepyszne. Warto ich spróbować.
Ostatnie wpisy
- W jakich przypadkach sprawdzi się rehabilitacja stomatologiczna? 22 lipca 2024
- Korzyści z masażu relaksacyjnego 15 kwietnia 2024
- Analiza różnorodności rodzajów mleka na rynku – krowie, kozie, roślinne 18 marca 2024
- Stylizacja i pielęgnacja krótkich włosów: Najnowsze trendy i porady ekspertów 13 grudnia 2023
- Historia i rozwój marki Spar: Od skromnego początku do globalnej obecności 17 czerwca 2023
Dodaj komentarz