Jakie oleje i oliwy są najlepsze?
Tłuszcze są bardzo ważne dla każdego człowieka, jednakże nie każdy z nich jest zdrowy. Warto wiedzieć, które oleje i oliwy są najlepsze po to aby włączyć je do swojej codziennej diety.
Oleje i oliwy – które są zdrowe?
Jak wiadomo, oleje i oliwy są codziennie używane przez miliardy osób na całej Ziemi. Warto wiedzieć, które z nich można włączyć do swojej codziennej diety, ponieważ nie każdy tłuszcz pochodzenia roślinnego jest zdrowy. Bez dwóch zdań najpopularniejsza jest oliwa z oliwek, lecz w Polsce notuje się wysokie spożycie oleju z rzepaku. Obecnie tłoczone są oleje z wielu innych roślin, dzięki czemu na półkach marketów można znaleźć takie produkty jak olej z konopi czy olej z orzechów włoskich. Jak wiadomo, takie oleje mają wysoką wartość odżywczą i są produktami bardzo wysokiej jakości. Niestety nie są one łatwe w przechowywaniu.
Tłuszcze dostarczają wiele kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Są one bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Bardzo ciekawym i zdrowym przykładem jest olej z orzechów laskowych. Co ważne, jest on tłoczony na zimno i charakteryzuje się delikatnym, lecz przyjemnych orzechowym smakiem. Ma on barwę żółtozłotą i używany jest do ciast, lodów oraz deserów. Każdy, kto spożywa go systematycznie, będzie mógł odczuć obniżenie ciśnienia krwi, co wynika z tego, że stężenie cholesterolu się zmniejsza.
Warto nadmienić, że tego typu olej można stosować jako warstwę ochronną skóry.
Oleje z orzechów – czy warto spróbować?
Kolejnym przykładem oleju z orzechów jest ten pozyskiwany z orzeszków ziemnych, zwanych również arachidowymi. Olej taki również tłoczony jest na zimno i charakteryzuje się mocnym żółtym kolorem. Również wyczuwalny jest posmak orzechów, a sam olej może być spożywany na zimno jako dodatek do sałatek. Udowodniono, że jest on bardzo zdrowy i sprzyja odchudzaniu, ponieważ po spożyciu przez długi czas czuć można sytość. Bardzo ważne jest to, że olej ten zawiera reswaratol, który ma działanie przeciwnowotworowe, natomiast obecny w składzie magnez wpływa na układ nerwowy.
Olej z orzechów włoskich to istny hit naszych czasów, o czym świadczyć może rosnące spożycie tego oleju. Tłoczy się go na zimno i charakteryzuje się bardzo mocnym aromatem. Smak ten kojarzony może być z karmelem, przez co używany może być również do dań słodkich. Olej taki je się na zimno, ponieważ łatwo się pali. Jest to doskonałe źródło kwasów omega-3 i omega-6. Należy mieć na uwadze fakt, iż jedna łyżka tego oleju zawiera całe dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega.
Niezwykle ciekawym i zdrowym olejem jest olej z awokado, który tak samo, jak wyżej wspomniane tłoczony jest na zimno. Jest to bardzo popularny składnik kuchni śródziemnomorskiej i może być on stosowany jako dodatek do sosów oraz dań na zimno. Na uwagę zasługuje fakt, iż ten olej może być również stosowany do pieczenia oraz gotowania mięs. Zawiera związki, które są budulcami komórek mózgu. Jest on również bardzo ważny dla żołądka.
Ostatnie wpisy
- W jakich przypadkach sprawdzi się rehabilitacja stomatologiczna? 22 lipca 2024
- Korzyści z masażu relaksacyjnego 15 kwietnia 2024
- Analiza różnorodności rodzajów mleka na rynku – krowie, kozie, roślinne 18 marca 2024
- Stylizacja i pielęgnacja krótkich włosów: Najnowsze trendy i porady ekspertów 13 grudnia 2023
- Historia i rozwój marki Spar: Od skromnego początku do globalnej obecności 17 czerwca 2023