Jak przechowywać świeży sok?

 

Świeże soki są prawdziwą bombą witaminową i mają dobry wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Najlepiej wyciskać soki samodzielnie. Nie jest to kłopotliwe, gdyż w sklepach znajdziemy wiele modeli wyciskarek. Większym problemem jest odpowiednie ich przechowywanie, gdyż mają one krótki termin ważności. Jak przedłużyć ich trwałość?

W czym przechowywać świeży sok?

Świeży sok najlepiej wypić od razu po wyciśnięciu, ale nie zawsze mamy taką możliwość. Pamiętajmy, że każdy kontakt ze światłem i wysoką temperaturą, nawet temperaturą pokojową, rozpoczyna proces utleniania. Jeśli chcemy sok przechowywać, wybierzmy odpowiednie naczynie. Najlepiej używać schłodzonych, ciemnych, wysterylizowanych szklanych naczyń. Napełniamy je do pełna, aby w naczyniu było jak najmniej powietrza. Pamiętajmy, że każde otwieranie i zamykanie słoika czy butelki pogarsza właściwości soku. Soków nie można przechowywać w naczyniach zawierających aluminium. Odrzućmy więc puszki i inne metalowe pojemniki.

Gdzie wstawić sok?

Jeśli zrobiliśmy większą ilość soku, musimy utrzymywać go w odpowiedniej temperaturze, czyli zbliżonej do temperatury zamarzania, ale jej nie przekraczającej. Najlepszym miejscem na przechowywanie soków jest lodówka. Tylko w ten sposób zapewnimy sokom odpowiednią, niską temperaturę, która przeciwdziała utlenieniu. Gdyby sok miał stać w lodówce kilka dni, lepiej go od razu zamrozić. Wprawdzie niektóre składniki odżywcze zostaną utracone, ale lepszym jest zamrożenie soku niż wylanie go, gdy się zepsuje.

Czytaj również  Herbata - 5 faktów dotyczących herbaty

Side view of woman holding bottle of juice while looking in frid

Jak długo można przechowywać świeże soki?

Najwięcej witamin i minerałów zawierają soki bezpośrednio po wyciśnięciu, dlatego warto wypić je jak najszybciej. Jeśli jednak przygotujemy nieco więcej płynu, powinniśmy przechowywać go w lodówce do 24 godzin po przygotowaniu. Czasami można przechowywać sok przez dwie doby, a nawet przez 72 godziny, a zależy to od tego, jakich owoców czy warzyw użyliśmy do jego przygotowania. Najszybciej świeżość traci sok marchwiowy, który, jeśli nie wstawimy go do lodówki, zepsuje się już po kilku godzinach. Nieco dłużej w lodówce mogą stać soki z jabłek lub owoców cytrusowych. Pamiętajmy, że w domu nie uda nam się wyprodukować soku we właściwych, sterylnych warunkach. Naturalnym jest, że bakterie szybko zaczną swój niszczycielski proceder. Możemy utrudnić im zadanie, zwracając dużą uwagę na zachowanie zasad higieny. Dokładnie umyjmy warzywa i owoce, nie zapominajmy o umyciu wyciskarki i wyparzeniu tych jej elementów, które mają bezpośredni kontakt z produktami, z których robimy sok.

Wyciskanie soków z warzyw i owoców nie jest czasochłonne, a zapewniają nam one dawkę witamin i minerałów. Odpowiednio przygotowane i przechowywane, mogą nam towarzyszyć przez cały, pracowity dzień.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *