Dla kogo jest odpowiednia dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa, a więc taki sposób żywienia, który przewiduje eliminację glutenu, cieszy się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Interesują się nią osoby, którym lekarze odradzają spożywanie glutenu, dieta ta wydaje się jednak atrakcyjna także wielu osobom, w przypadku których nie ma poważniejszych przeciwwskazań do sięgania po gluten.
Wskazania do diety bezglutenowej – celiakia
Choć popularność diety bezglutenowej jest zjawiskiem stosunkowo nowym, sama dieta nie budzi zaskoczenia. Już od dziesięcioleci jest jedynym sposobem odżywiania, jaki zaleca się osobom chorym na celiakię nazywaną czasem także chorobą trzewną. Ta choroba zapalna jelita cienkiego jest zaliczana do schorzeń autoimmunologicznych. Jej znakiem rozpoznawczym jest zmniejszone wchłanianie jelitowe, warto przy tym pamiętać, że jest jedną z tych chorób, które trwają przez całe życie. Celiakia jest uwarunkowana genetycznie. Do jej najbardziej charakterystycznych objawów zalicza się te, które wiążą się z nieprawidłowym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego, a więc przede wszystkim zaparcia, biegunki oraz bóle brzucha połączone z utratą wagi. Objawy mogą różnić się w zależności od tego, czy choroba jest diagnozowana u dziecka, czy też osoby dorosłej. W każdym przypadku jednak produkty bezglutenowe są jedyną szansą na to, że choroba nie będzie się rozwijać.
Dieta bezglutenowa w chorobie Duhringa
Choroba Duhringa ma swoje źródło w nietolerancji glutenu i przeważnie ujawnia się między czternastym a czterdziestym rokiem życia pacjenta. Atakuje częściej mężczyzn niż kobiety i może przechodzić z pokolenia na pokolenie. W przeciwieństwie do celiakii daje o sobie znać nie poprzez objawy charakterystyczne dla przewodu pokarmowego, ale przez zmiany typowe dla chorób skóry. Pacjent zauważa u siebie pęcherzyki wypełnione płynem, rumienie, pokrzywki, a nawet niewielkie grudki, które potrafią uporczywie swędzieć. Zmiany skórne obejmują przede wszystkim kolana oraz łokcie, choć można się z nimi spotkać także na twarzy pacjenta oraz na owłosionej skórze jego głowy. Co ważne, choć to dieta bezglutenowa jest najskuteczniejszym sposobem na leczenie choroby Duhringa, należy liczyć się z tym, że zmiany skórne nie będą znikać natychmiast. Często dzieje się to dopiero po pół roku od momentu rozpoczęcia leczenia.
Nieceliakalna wrażliwość na gluten
Okazuje się, że nie trzeba wcale mieć celiakii, aby sięganie po produkty bezglutenowe było uważane za najmądrzejsze posunięcie. Wskazaniem do takiego kroku jest także nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Ta specyficzna postać nietolerancji glutenu sprawia, że organizm nie reaguje prawidłowo na białka niektórych zbóż, choć choroba ta nie ma podłoża autoimmunologicznego, co jest typowe dla innych przykładów nietolerancji na gluten. Poza klasycznymi objawami ze strony układu pokarmowego choroba daje o sobie znać także poprzez objawy skórne, w tym wysypkę i rumień. Chorzy skarżą się też na pozbawioną uzasadnienia medycznego utratę masy ciała oraz na przewlekłe zmęczenie i problemy z koncentracją.
Przeczytaj więcej o produktach bezglutenowych: https://e-spar.com.pl/kategoria/produkty-bezglutenowe/597
Ostatnie wpisy
- W jakich przypadkach sprawdzi się rehabilitacja stomatologiczna? 22 lipca 2024
- Korzyści z masażu relaksacyjnego 15 kwietnia 2024
- Analiza różnorodności rodzajów mleka na rynku – krowie, kozie, roślinne 18 marca 2024
- Stylizacja i pielęgnacja krótkich włosów: Najnowsze trendy i porady ekspertów 13 grudnia 2023
- Historia i rozwój marki Spar: Od skromnego początku do globalnej obecności 17 czerwca 2023
Dodaj komentarz