Co to jest laktoza?
W obecnych czasach wiele osób zmaga się z nietolerancją laktozy. Jest to dość powszechny kłopot, także wśród Polaków. Warto dowiedzieć się, jakie są produkty bez laktozy.
Warto zaznaczyć, że jeszcze dekadę temu produkty spożywcze, które pozbawione były alergenów pokarmowych kosztowały nie dużo pieniędzy, a ich dostępność była dość mocno ograniczona. Można je było zakupić tylko w wybranych punktach sprzedaży. Obecnie na sklepowych półkach bez większych trudności można zakupić produkty, które przeznaczone są dla wegan oraz wegetarian. Można też bez przeszkód zakupić produkty spożywcze, które zostały pozbawione glutenu. Okazuje się, że rosnącą grupę stanowią ludzie, którzy ograniczają bądź całkowicie wykluczają spożycie mleka – jest ono bogate w laktozę. Cukier mleczny szkodzi wielu ludziom, dlatego popularne są produkty bez laktozy. Warto dowiedzieć się, czym jest laktoza. Jest to nic innego jak jeden ze składników produktów mlecznych, który wliczany jest do grupy węglowodanów. Trzeba wiedzieć, że takowy związek w porównaniu do innych popularnych cukrów jest o wiele mniej słodki. Można się z nim zetknąć głównie w krowim mleku, gdzie stanowi do 9 procent jego zawartości.
Co ciekawe, laktoza ulega rozkładowi na cukry proste w obrębie jelita cienkiego przy zastosowaniu enzymu, który nazywany jest laktazą, o czym nie każdy wie. Warto zaznaczyć, że laktoza nie jest obecna tylko w mleku. Można znaleźć ją również w wielu innych produktach spożywczych. Mowa tutaj przede wszystkim o lodach, kefirze, maślance, a także białych serach. Dodatkowo laktoza jest spotykana w jogurcie naturalnym, śmietanie oraz śmietance. Także serki wiejskie oraz homogenizowane bogate są w laktozę. Okazuje się, że jest ona też często spotykana w produktach leczniczych oraz suplementach diety, zwłaszcza w odżywkach białkowych, które są bardzo chętnie stosowane w obecnych czasach. Trzeba też wiedzieć, że branża farmaceutyczna wykorzystuje ją w roli wypełniacza w czasie produkcji wielu preparatów, które znajduję się w aptekach. Można je zakupić w bardzo przystępnych cenach.
Warto wspomnieć o tym, że nietolerancja laktozy jest spowodowana brakiem bądź niedostateczną aktywnością enzymu. Mowa tutaj oczywiście o laktazie, która jest niezbędna do rozkładu cukru mlecznego, o czym mało kto wie. Okazuje się, że podłożem nietolerancji laktozy nierzadko jest wrodzony niedobór laktozy. Ludzie często cierpią na jego wtórny deficyt, który stanowi przeważnie powikłanie przewlekłego uszkodzenia kosmków jelitowych w wyniku na przykład ostrego zakażenia żołądka bądź jelit. Dlatego wiele osób musi spożywać produkty bez laktozy. Obecnie coraz więcej jest takich produktów na półkach w sklepach spożywczych. Trzeba jednak pamiętać, że najczęściej nietolerancja laktozy objawia się w wyniku stopniowego zmniejszenia aktywności tego enzymu wraz z wiekiem. W tym przypadku mowa tutaj o tak zwanej hipolaktazji osób dorosłych.
Ostatnie wpisy
- W jakich przypadkach sprawdzi się rehabilitacja stomatologiczna? 22 lipca 2024
- Korzyści z masażu relaksacyjnego 15 kwietnia 2024
- Analiza różnorodności rodzajów mleka na rynku – krowie, kozie, roślinne 18 marca 2024
- Stylizacja i pielęgnacja krótkich włosów: Najnowsze trendy i porady ekspertów 13 grudnia 2023
- Historia i rozwój marki Spar: Od skromnego początku do globalnej obecności 17 czerwca 2023